Ridskolehästar!

Ja, nu kommer ett åsiktsinlägg igen. Den här gången om ridskolehästar. Just det! - Ridskolans Hästar!
 
Ni som rider på ridskola och som bara älskar en enda häst, hur ofta hade ni inte velat vara den enda som rider, sköter och pysslar med den hästen?
Ni vill vara den enda som den hästen känner igen och kan associera med en ryttare? Som de gärna vill träna och tävla med, gärna på precis samma premisser som de med egen häst.
 
Det är ju så, att ridskolor och ridskolehästar är så GRYMT underskattade. Hur många av er där ute hade kunnat rida idag om ni inte lärt er det någonstans?
Nu vet jag att ALLA inte rider på ridskolehästar, någon kanske lär sig på nån kompis häst, eller rider på grannens shettis eller så, men de flesta av oss om rider och är duktiga på det, vi har lärt oss det på en ridskola.
 
 
Men vi återgår till det här med favorithästen!
jag vet ridskolor där folk snackar skit om sin favorithäst, för att ingen ska vilja rida den, den ska få vila etc. men hallå! De gör bara sig själva en björntjänst.
En ridskolehäst som i princip inga elever kan/vill rida blir knappast långvarig på den ridskolan. Och alla vi som rider på ridskola gör ju det för att vi "måste". Våra föräldrar kanske inte har inte råd att köpa en häst åt oss och ge den mat och husrum varje månad. De kanske inte vill. Jag kanske är för orutinerad eller oansvarig så att jag inte ska ha en egen häst? Orsakerna kan vara så många, men kontentan är: Vill vi rida, så blir det på ridskola!
det är nog inte många som har förmånen att välja mellan att ha egen häst eller rida på ridskola.
 
Iallafall så har jag ett råd till alla er därute som älskar en ridskolehäst, och som vill hästens bästa + ha kvar den i evighet: Se hästen för vad den är, och inte vad ni vill ha den till! Uppmuntra de andra eleverna att rida på den, hjälp gärna till och sprid den kunskap om vad hästen gillar/inte gillar till alla andra som ska hantera/rida hästen. Hästen blir gladare och trivs med livet på ridskola, vilket bidrar till att den håller sig hel.
Den är en lektionshäst, dvs den är inköpt för att gå lektioner, och det är det den ska göra i första hand. Kan den inte gå lektioner har ju inte ridskolan någon större nytta av den. Och om ridskolan sedan väljer att sälja hästen, då har man den ändå inte kvar.
 
 
Och ni som gillar samma häst: Bråka inte, hjälps åt! Hästar ser dåligt skillnad på människor via utseendet, den använder främst känsel, hörsel och lukt. Försök att göra på samma sätt alltid, och lär gärna de som kan mindre än du. Då blir hästen trygg och glad.
 
Ridskolehästarna tillhör ju alla klubbens medlemmar, och då tycker jag att alla ska ha lika stor glädje av dem.
 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0